LÉGCSATORNALÉGCSATORNA ÁRAK MERT HA SZÜKSÉGE LESZ RÁ, TUDJA KIT KELL KERESNI!

Légcsatorna - mert egy okos ember mindenről szeretne tudni!

Vendéglátó egységek, irodaházak, alagutak, panellakások eszünkbe se jutna, hogy mi az az egy dolog ami hasonlít bennük?   Az alábbi példáknak kötelező eleme a szellőzőrendszer, így már a tervezésnél komoly szerepet kap a légtechnikai rendszerek elhelyezkedése. Mindegyikben meg kell oldani az elhasznált levegő, tűz, gőz, pára stb. elvezetéséről és a friss levegő bejutásáról, amit különböző méretű légcsatorna mint berendezésen keresztül lehet biztosítani.

légcsatorna alapvetően készülhet plasticból vagy acélból, elrendezését tekintve lehet csillagpontos létrehozása, vagy állhat egy központi egyenes vonalból és az arról leágazó vagy abba becsatlakozó mellékágakból, és keresztmetszetére nézve lehet szögletes vagy hengeres formájú. Az összes féle- típusú rendszereknek megvannak a jó dolgai és rossz dolgai, így a szakemberek ezek figyelembe vételével tervezik meg az adott felhasználáshoz optimális légtechnikai berendezéseket.

A fém légcsatorna árak attól is változhatnak, hogy előállításuk olcsó, ugyanakkor az ilyen rendszereknél havi szervízt kell igénybe venni. A legfontosabb amit tudni kell róluk, hogy elsősorban gyári alkalmazásra szokták megrendelni, ahol már eleve rendelkezésre áll a karbantartó személyzet a szükséges munkálatok megcsinálásához A nem fémből készült légcsatorna árak, szűkebb keresztmetszetüknek köszönhetően könnyebben betudjuk rakni a megadott területre, így természetéből adódik, hogy elsősorban lakossági felhasználásra alkalmas, ahol a teljesítmény helyett más, pl. a zajszűrő képesség a leghangsúlyosabb paraméter. Nem utolsó sorban a legfontosabb tulajdonsága amiről senki nem tud, hogy szilikonos  felületén nem tapad meg a por, így nem igényel rendszeres szervízelést sem.

Az elosztó és gyűjtő elvezetőkből épült berendezésekben gyakorlatilag a légcsatorna révén közössé válik az összes, a rendszerbe bekötött helyiség légtere, ezért elsősorban olyan irodákban helyezik fel, ahol a zajáthallás nem feltétlenül zavaró. Csillagpontos elosztása miatt a központi csomópontból indul ki vagy ide fut be minden egyes helyiség berendezése, így itt nem alakul ki közös légtér, ezért nem szükséges hangcsillapítók beszerelése sem, ezért így a légcsatona árak sokkal kedvezőbben fognak hangzani.

A jobb helykihasználású szögletes, fém légcsatorna általában egyedi méretezés alapján szokták kérni az ügyfeleink, ebből adódik, hogy a szerelés során kimaradó elemek más rendszerekben nem illeszkednek össze. A szabványos elemekből összeépített légcsatorna keresztmetszete egy két berendezésnél lehet négyzet, de lehet háromszög is; ilyen esetekben a kimaradó elemek más rendszerekbe beszerelhetőek, viszont a szabványos elemek illesztése nem teljesen légmentes. Ezeknél az illesztéseknél megtapad a több éves retek, a vastag porlerakódás viszont ideális a vírusoknál is, így az ilyen szerelvények rendszeres tisztítást és karbantartást vonnak maguk után.

A légcsatornának bárhol helyet tudunk biztosítani ezért, kaphat az épület szerkezeti elemein belül, de láttuk már, hogy kívül is láthatjuk ezt a szerkezetet. Ilyen példáknál biztosítani kell a csatorna hőszigeteléséről is, mert ronthatja az épület hűtésének/fűtésének előnyeit is akár. Alapvetően a légcsatornákba különböző légtechnikai eszközök, berendezések is beépíthetők, amelyek fokozzák a rendszer hatásfokát vagy javítják a működési elveit; ilyenek például a klímák, hangcsillapítók.