Generátoroknak gyűjtőnevükön azokat a forgó villamos gépeket nevezzük, amik a tengelyükön közölt mechanikai munkát villamos energiává alakítják. Egy kínai vállalat készítette eddig a legnagyobb, 1750 MW teljesítményű generátort a Taishanban épülő 3. generációs nyomottvizes reaktorral tervezett atomerőműhöz. A generátorok előnye a dinamóval szemben, hogy az indukált feszültséget közvetlenül az állórészről veszik le, így nagy áramok esetén sem kell szinte semmifajta sérüléstől tartani. A generátorok hátrányaként emlegetik, hogy működési elvükből és konstrukciójukból adódóan direkt nem képesek egyenfeszültség előállítására; egyenáramú villamos-hálózat táplálásához ezért az állórész-tekercseinek egyenirányítása szükséges: pl. gépjárműgenerátorok esetében.

A digitális multiméterek számos méréshatárú feszültségmérőt és ellenállásmérőt tartalmaznak (sőt, sok esetben más mennyiségek pl. frekvencia, hőmérséklet stb. mérésére is alkalmasak).

A digitális multiméterek is tartalmaznak mérőművet, amely azonban az analóg műszertől eltérően elektronikus berendezés. A digitális műszer feszültséget mér, és az eredményt digitális kijelzőn jeleníti meg. A digitális multiméterek fontos jellemzői a kijelzett digitek. Az általánosan alkalmazott digitális multiméterek un. 3 és fél digitesek. Ez annyit tesz, hogy a három kisebb helyiértéken kijelzett „teljes értékű” digiten kívül a legnagyobb helyiértéken is képesek kijelezni, ezen a helyiértéken a kijelzett érték azonban csak „1” lehet (vagy nincs kijelzés).

Az oszcilloszkópok azok az elektronikus mérők, amelyek elektromos feszültségek időtartománybeli ábrázolására/mérésére szolgálnak. Különféle kiegészítőkkel többféle mérés is megvalósítható vele. Az oszcilloszkópok legáltalánosabban használt üzemmódjában a vízszintes eltérítő lemezpár közé idővel arányosan növekvő feszültséget kapcsolnak, ennek hatására az elektronsugár egyenletes sebességgel halad az jobbról balra. A vízszintes eltérítő feszültséget az oszcilloszkóp eltérítő generátora szolgáltatja, az eltérítés sebessége beállítható. Az analóg tároló oszcilloszkópba külön e célra fejlesztett tároló katódsugárcsövet (és a tárolást működtető áramköröket) építenek be. A tároló katódsugárcső típusától függően néhány másodperctől több óráig képes megtartani az ernyőre rajzolt képet. Ha a tárolás ki van kapcsolva, az oszcilloszkópok úgy működnek, mint a már ismertetett ART szkóp.