Standard végálláskapcsolók esetében a közeledő test érintkezésbe kerül az érzékelővel, elmozdítja a mikrokapcsoló kilengő érzékelőjét és ezáltal elektromos kontaktust jön létre, vagy elektromos kontaktot szakít meg. Az érintkező elmozdításához erőátvitel szükséges, csak ott alkalmazhatók, ahol a rendszer alkalmas a megfelelő erő vagy nyomaték átadására. Nevéből fakadóan a kisebb kapcsolókat vagy mechanikai kapcsolókat mikrokapcsolóknak nevezzük. Az ipari szektorokban a kapcsolóknak élettartamuk alatt több millió kapcsolást kell hibamentesen elvégezniük. A mikrokapcsolók előnye az hogy alacsony az előállítási költségük így kedvezőbb áron vásárolhatóak, hátrányuk, hogy működtetésükhöz direkt kontaktus szükséges. Idővel a "direkt" kontaktusok eloxidálódnak, ami az elektromos kapcsolás megszakadásához is vezethet.

végálláskapcsoló termékeket illetően külön csoportot képeznek a veszélyes területen használható mikrokapcsolók és szintén külön csoportba sorolandó a minősített biztonságtechnikai eszközök. A végálláskapcsoló termékek csoportjaiba sorolható a mikrokapcsolók, a táblakapcsolók, a nyomógombok és jelzőlámpák.

Az elektrotechnikában a végálláskapcsoló, egy mozgó tárgy vagy mozgó alkatrész segítségével működik.

A végálláskapcsolót gépek elektronikai vezérlésére használják: a gépek "biztonsági" elemét alkotják, mint biztonsági reteszelés. A végálláskapcsoló egy elektromechanikai eszköz, amely tartalmaz egy indítóeszközt és fizikálisan kapcsolódik egy bizonyos tárgyhoz. Ha ez a tárgy kapcsolatba kerül a erőforrással, a vezérelt készülék működésbe lép, ebben az esetben a végálláskapcsoló nyitja vagy zárja az elektromos kapcsolatot.

A végálláskapcsolókat számos területen használják, például külső környezetben, egyszerű telepítési lehetőséget és megbízható működése végett. A végálláskapcsoló beépítésénél néhány fontos kritérium: egyszerű helymeghatározás, és végül egy mozgó tárgy, ezeket a kritériumokat vették figyelembe először egy tárgy mozgáshatárának meghatározásakor, ebből származódik a „végálláskapcsoló” elnevezés.