Közúti fuvarozásárucsomagolástengeri szállítmányozásközúti fuvarozásfull konténeres szállítmányozás, gyűjtőkonténeres szállítmányozás

A szakszerű, tökéletes árucsomagolás szinte minden igényes vállalkozás munkájának szerves részét kell, hogy képezze. Az áru méretétől és halmazállapotától függően, árucsomagolás alatt érthetünk például dobozolást, pántolást, címkézést, szükség esetén pedig hagyományos- vagy zsugorfóliázást. Ide tartozhat még több adminisztrációs, illetve logisztikai feladat is. Természetesen a csomagolóanyagok beszerzése, és a címkék legyártása is megoldható.

közúti fuvarozás elsősorban rövid távú, helyi vagy regionális viszonylatban gazdaságos, de a távolsági szállítás is nagyon elterjedt ebben a kategóriában. Amennyiben a cég nem rendelkezik megfelelő szállítóeszközzel, abban az esetben célszerű közúti fuvarozást végző cégnek átadni a feladatot.

Mivel Magyarországnak nincsen tengerparjta, így a tengeri szállítmányozást csak közbeeső tranzit országokon keresztül tudja megoldani. A magyar szállító cégek leginkább Rotterdam, Hamburg, Rijeka és Koper kikötőjét részesítik előnybe. A legnagyobb tengeri kereskedelmi flottával Japán, USA, Norvégia, Franciaország és Nagy-Britannia rendelkezik. A tengeri szállítmányozás relatív hátrányai – a hosszú fuvarozási idő, magas biztonsági és csomagolási költségek és a kikötők nagy távolsága – mellett számos előnye is van ennek a fuvarozási formának.

Full konténeres szállítmányozással nagy mennyiségű, méretű és tömegű áru juttatható el a világ összes pontjára importként, exportként egyaránt. Lehetőséget ad közúti, vasúti, vízi útvonalon, vagy akár ezek kombinációjával történő gyors és költséghatékony fuvarozásra. A full konténeres szállítmányozás azt jelenti, hogy egy konténerbe csak egy megrendelő csomagjai kerülnek elhelyezésre. Abban az esetben, ha nem telik meg egy teljes szabványos konténer a megrendelő árujával, bérelhető a csomagok számára hely gyűjtőkonténerben is.

Ezt a fogalmat takarja a gyűjtőkonténeres szállítmányozás, melynek hivatalos angol elnevezése a „less than container load”, rövidítve LCL. A gyűjtőkonténeres szállítmányozás során a szállítmányozó cég raktáraiba beérkező tételeket a gyűjtőpontokon rendeltetési hely alapján csoportosítják és rakodják konténerbe. A rakományt akkor indítják, ha a konténer megtelik, ezért hosszabb szállítási idővel kell a megrendelőnek számolnia. A szállítást közúton, vasúton vagy hajóval oldják meg, de kombinálható légi szállítással is.