Követeléskezelés meghatározása : mit nevezünk követeléskezelésnek?

 

A követeléskezelés a magyar jog szerint nem igazán tisztázott ebből fakadóan csak megközelítő fogalmazásokba futhatunk bele Online szörfölés közben.

A követeléskezelésnek mint fogalomnak  a mai napig nincsen Hazánkban külön törvényikezési háttere. Azonban  a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) nem olyan régen előterjesztett egy törvénytervezetet,  mely pontokba szedi követeléskezelés taktutusok  hátterét. Azonban mindez időbe telik még, amíg ez – az esetleges egyeztetésekkel és módosításokkal – jogerőre emelkedik.

Habár úgy vesszük észre, hogy ez a strukturálatlan szabályozási állapot ma is tart,  a követeléskezelés fogalmát a különböző felek és piaci szereplők máshogy értelmezhetik és kezelhetik. Alapjában véve a követeléskezeléssel azonos, illetve rokon értelmű fogalmakként használják a behajtás, pénzbehajtás, adósságbehajtás, követelésbehajtás, kintlévőség-kezelés szavakat, melyek között egyelőre csak fogalmazásbeli, szubjektív, nem pedig objektív alapokon nyugvó, szakmai különbséget lehet tenni.

A rendezvénybiztosítás igénylése során különböző kültéri vagy beltéri események (pl. sportesemények, kulturális rendezvények, politikai rendezvények, önkormányzati rendezvények, üzleti rendezvények, konferenciák, stb.) alkalmával látnak rendvédelmi-, biztonsági- és egyéb feladatokat az igénylő kéréseinek megfelelően, biztosítva a rendezvény, valamint a helyszínen lévők.

A rendezvénybiztosítás az őrzés-védelmi szolgáltatás a Swat Privat Group Kft speciális területe, így ezt a feladatot Vállalkozásunk  állományának azon személyei látják el, akik - az általánosnak mondható vagyonőri képesítésen felül - szakirányú képzettséggel (rendezvénybiztosító őr), előírásszerű szakvizsgával és megfelelő gyakorlattal is rendelkeznek. Az egyes rendezvények biztonsági főnöki feladatait a Groupama Arénában szerzett rendőrségi tapasztalatokkal rendelkező kollégánk látja el. Partnereink eseményeinek zavartalan biztosítására önvédelmi- és kommunikációs felszerelésekkel látjuk el kollégáinkat.

 

A rendezvénybiztosítás szolgáltatási terven vállaljuk a parkolóhelyek őrzését, a parkolási rend kialakítását, felügyeletét, rendezvényre történő beléptetést (jegyszedést, belépők ellenőrzését, a fellépő vendégek biztonságának ellátását, a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök kiszűrését, csomag, illetve motozást). Partnerünk igénye szerint folyamatos járőrszolgálatot adunk, akik azonnal szakszerűen lépnek közbe az esetlegesen felmerülő konfliktus helyzetekbe.

 

Miként működntek a követeléskezelő cégek?

Hátékonyságban előre mutató követeléskezelés bonyolultfeltételrendszert és sokrétű szakmai képzettséget igényel, mely csak igen ritka esetben áll egyéb területen működő gazdálkodó szervezetek rendelkezésére.

A behajtó fél vagy más néven követeléskezelő cégek értéke azon adathalamaz, melyet maguknak építenek, melyet a megszerzett know-how -al összefűzve és a megfelelő szakember állománnyal felvértezve létrehozza a hatékony behajtás feltételrendszerét.

A követeléskezelő cégek alap működési helyzet nem az, hogy partnereink helyett felhívják az adóst, vagy saját költségen postázzák ki a felszólító leveleket, hanem az, hogy mikor melyiket teszik, milyen gyakorisággal, milyen üzenetet kommunikálva a mielőbbi pénzügyi rendezés érdekében.

A magánnyomozás mit is takar?

 

Ha felhasználjuk az irodalmi lehetőséget találunk egy idevágó idézetet a magánnyomozásról:

 

"A nyomozás mesterségében az a legfontosabb, hogy külön tudjuk választani a lényeges elemeket és a lényegteleneket.” (Sir Arthur Conen Doyle)

 Sokan megismerhettük Sherlock Holmest, vagy a híres Agatha Christie regények figuráját, Poirot?Hogy mi a közös bennük? A magánnyomozás.

Tudható hogy, a detektív, vagy újkori nevén magánnyomozó tevékenység hosszú időszakokra nyúlik vissza, és számos történet, film alapjához adott ihletett, bár hazai legalizálása még csak két évtizedre nyúlik vissza. Manapság tehát már bárki legálisan kérheti magánnyomozó segítségét, egy tett, kérdés felderítése érdekében. Jó a kérdés felvetése , hogy meddig terjedhet a magánnyomozói szolgáltatás, milyen adatok beszerzésére jogosult és meddig nem sérti az eljáró a kutatott személy személyiségi jogait.