Könyvelő és könyvelő irodakönyvelés alapjai

Egy vállalkozás vezetőjének nagyon sok különböző dologra kell figyelnie. Nagyon sok komoly döntéshelyzetbe kerül nap mint nap, az energiáit nagy mértékben leköti a cégének irányítása, hogy egy rossz könyvelő nagyon meg tudja nehezíteni a mindennapjait.

A rossz könyvelő típusról már sokszor esett szó, és általában mindenki tudja, hogy a rosszul végzett könyvelés akár a cég vesztét is okozhatja. Arról viszont már nem nagyon szokott szó esni, hogy a jól elvégzett könyvelésnek milyen kockázatai és mellékhatásai lehetnek, pedig ezeket soha sem szabadna figyelmen kívül hagyni ezt már tudhatjuk.

A jó könyvelő iroda viszonylag könnyen felismerhető és a nyugalom megzavarására alkalmas tulajdonsággal rendelkezik.

  1. Kommunikál. Nemcsak elérhető vagy visszahív, de a felmerülő kérdésekre készséggel, megfelelő szaktudással, közérthető módon válaszol is – így a jó könyvelő nem csupán megfelelően dokumentált, jól szerkesztett számhalmazt, hanem érthető, egyértelmű, használható információt ad át a cégvezetőnek.
  2. Proaktív. Mivel pontosan, precízen követi a bevételeket, kiadásokat és a cég teljes üzleti tevékenységét, átlátja a teljes könyvelést, azonosítani tudja a cégen belül az erősségeket és gyengeségeket, így pontosan rá tud mutatni azokra a pontokra, ahol javításra, fejlesztésre, racionalizálásra van szükség. Mi több, ezt meg is teszi!

 

Fontos! Ha cégvezetőként csak arra vágyik, hogy a „papírmunka” le legyen tudva, ki legyen pipálva, akkor ne válasszon jó könyvelőt! A jól végzett könyvelés plusz kihívások elé állíthatja, és könnyen meglehet, hogy nem hagyja vállalkozását a kényelmes langymeleg pocsolyában dagonyázni.