A csatornatisztítással előzzük meg a dugulást?

 

A legtőbb háztartásban vagy munkahelyen előfordul, hogy a vizes helyiségekben eltömődik a lefolyó, eldugul valamelyik csatornacső, aminek számtalan oka lehet. A leggyakoribb a konyhai lefolyók eldugulása, amikor a szennyvízelvezető leggyakrabban falba vagy padlóba beépített csöve a nagy mennyiségű fel nem oldódott zsírtól folyamatosan szűkül, majd egy idő után teljesen elzáródik. Egy ilyen duguláselhárítás a háziasszonyok rémálmának netovábbja.

Egy konyhai dugulás rendszerint hétvégén történik, amikor nem dolgoznak a duguláselhárítók, és olyankor, amikor senki nincs otthon, aki segíthetne. A házilagos duguláselhárítás elég nagy kaland, különösen akkor, ha semmilyen eszköz vagy vegyszer nem áll rendelkezésünkre. Nem mintha egy komolyabb dugulás esetén azok megoldást jelenthetnének, csupán az illúzióért, hogy bár mindent megtettünk, amit tudtunk, mégsem sikerült. Nagy stressz forrása egy ilyen eset. Mikor és hol készül el a vasárnapi ebéd, hol lehet majd közben és utána elmosogatni, ezek a kérdések komoly próbára teszik mindenki kreativitását, alkalmazkodóképességét. Pillanatok alatt a feje tetejére áll a megszokott, kényelmes életünk, pedig mindez megelőzhető lenne egy időközi csatornatisztítással.

Semmivel sem jobb a helyzet, ha a dugulás például a férfi focicsapat zuhanyzójában történik vasárnap meccs után, amikor a csapat egyik fele már ledobálta csuromvizes focicipőjét, mezét, és elkezdi élvezni a meleg zuhany minden feszültséget feloldó vízsugarait. Mire a fiúk rájönnek, hogy a víz már a bokájukig ér, eltelik néhány perc, és az áradás csak fokozódik. Ekkor jönnek az esetleges házi megoldások, a lefolyók kaparászása, felemelése, valamilyen eszközzel hozzáférés a lefolyó menti csövekhez, egymás sürgetése, esetleg a helyzet miatti viatkozás, amely könnyen végződhet azzal, hogy a csapat másik fele száraz ruhára vált, és otthon fürdik meg. Micsoda ünneprontó esemény, ha győzött a csapat, arról nem is beszélve ha vesztett.