A folyamatos használat mellett, nagy igénybevétel hatására az autó akku is, mint minden fogyóeszközök, egy idő után sajnos elhasználódnak. A személyautók esetében fokozottan kell ügyelnünk az akkumulátor vizsgálatára, hiszen nem csak roppant kellemetlen, ha  leáll, de rendkívül veszélyes is lehet. A közúti balesetek megelőzése érdekében érdemes időközönként egy szakember tanácsát is kikérni, hogy megvizsgálja készülékünk állapotát.

Legyünk körültekintőek akumlátor vásárlás esetén!

Ami nagyon fontos autó akku vásárlása előtt: feszültség, teljesítmény és polaritás, mivel alapvetően ez a három tényező határozza meg az akku beszerelhetőségét, kompatibilitását. Amennyiben úgy érzi, hogy már a végét járja az aksi, haladéktalanul keressen fel egy megbízható autó akku forgalmazót, ahol egy új aksi vásárlásával néhány évre megoldja ezeket a gondokat!

Az akkumulátor a járművek villamos rendszerének lelke. Persze egy aksi élettartama a legnagyobb akumlátor gyártó cégek esetében is véges, de a jó minőséggel kevesebb probléma fog adódni a napi szintű használat során.

Léteznek indító, ciklikus, járműhajtó és helyhez kötött akkumulátorok. Az indító akumlátor úgynevezett önindító mechanizmust lát el: rövid ideig tartó, ugyanakkor nagy mértékű áram-leadásra képes.

Az aksira terhelést kapcsolva egy akumlátor úgy működik, mint a galvánelem: elektródáinak anyaga átalakul. Amikor ez a terhelés huzamosabb ideig fennáll, és a nyugalmi feszültsége eléri a 12V-ot, az akkumulátor kisütött állapotba kerül.

Adott feszültség hatására töltőáram jön létre, ilyenkor az akumlátor fogyasztóként jelenik meg az áramkörben, melynek hatására az előbbi folyamat fordított irányban megy végbe, és az elektródák anyaga eredeti állapotukba kerül vissza. A folyamat végén az autó akku feltöltött állapotba kerül.

Minden autó akku alapja a cella, amelyen belül két különböző elektróda elektrolitba merül, ezáltal villamos-feszültség van jelen az elektródák között. Akkor fog feszültségforrásként működni, ha fogyasztót kapcsolunk az elektródokra.

Az  autó akkuk egyfajta energia-tároló eszközök illetve berendezések, amely töltéskor az elektromos energiát vegyi energiává változtatja, ilyen formában hosszabb ideig tudja tárolni, majd fogyasztót rákapcsolva visszaalakítja villamos energiává. Az akumlátor kizárólag egyenfeszültség tárolására alkalmas.