Kik a nemzetközi szállítmányozás résztvevői?

 

Minden esetben beszélhetünk  egy feladói oldalról és egy címzett részről. A indulási és érkezési pontot külkereskedelmi szerződés életbe lépésével az áru eljuttatási folyamatát is köteles rögzíteni. A szállítmányozás típusa egyértelműen a megrendelői igényekhez kell, hogy igazodjon. Sürgősségi és költséghatékonysági elvárásokat figyelembe véve a következők módozatok lehetnek: légi szállítmányozás, tengeri szállítmányozás, vasúti szállítmányozás, közúti szállítmányozás

A két végpont között óriás vállalatok és közepes-kis cégek veszik ki a munkafolyamatokból a feladatukat. Gondolunk itt például a hajóstársaságra (pl. Maersk Line, CMA-CGM, Hapag Lloyd stb.) aki globális szinten van jelen és számos hajójuk járja a világ óceánjait és tengereit, hogy centralizált kereskedelem növekvő igényeink a tengeri szállítmányozás során megfeleljenek. A hajóstársaságok között gyakorta megtalálhatjuk az ún. szállítmányozási ágon tevékenykedő speditőrök, akik a megbízójuk nevében és költségére megbizatással élnek, hogy a fuvarozó vállalat előtt eljárjanak az adott szállítási tétel felett.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani a vámkezeléshez nemzetközi szállítmányozás esetében?

 

Az elsődleges okmányok közé tartoznak a kereskedelmi okmányok. Nem kérdés hogy a hatóságok (speciálisan a vámhatóság) elvárja a kereskedelmi számla és a csomaglista benyújtását. Ezen felül tengeri szállítmányozás vagy légi szállítmányozás esetében és persze ne feledkezzünk meg a közúti szállítmányozásról sem ...fuvarlevél megléte és benyújtása szükséges, mely egyértelműen beazonosítja az adott termék/áru eredetét és annak útvonalát.

A nemzetközi szállítmányozási rendszert a nemzetközi szinten elfogadott Incoterms rendszer segíti mely egyértelműen deklarálja, hogy az adott szállítási ágban melyik félnek milyen költség illetve kockázati tényezőket kell viselni.

A vámkezelés során a vámszerveknek a fentebb említett okmányokon kívül a behozott áru TARIC rendszer szerinti vámbesorolási regisztrációs számához is hozzá kell jutniuk. A vámkezelést vagy inkább az áru beérkezését megelőzően célszerű tájékozódni az adott áru vám tételéről is.

Logisztika mint minden embert körbevevő fogalom:

A logisztika ha visszatekintünk az időben akkor tudhatjuk, hogy katonai hadviselés hozta életre. A világunkat ért világháborús csapások szükségessé tették, hogy az ellátmány, a lőszer és orvosi ellátás és minden egyéb utánpótlás eljusson a front vonalra a harcoló egységekhez. Ennek leszervezése a katonai logisztika feladata volt és lesz is amíg hadiállapot uralkodik a villágunk bármely területén.

A logisztika modern kori definícóját néhány mondatban mondhatni lehetetlen összefoglalni. Mindennel és mindenkihez van kapcsolata a logisztikának , akár az irodában nézünk körbe de akár a zöldséges piacon vásárolunk. Számtalan alágazata van és többféle megközelítéssel magyarázhatjuk  a logisztika fogalmát.

(folytatás későbbi cikkben....)

 

Egy napunk a Skygate Transport Kft.-nél!

Voltunk olyan szerencsések, hogy invitálást kaptunk egy szállítmányozó céghez, hogy végig kísérjük a napjukat. Reggel 09:00-ra érkeztünk pontosan de már egy-egy korán kelő "kolléga" már a kávét főzte, hogy mire beérnek a "padtársak"  a gyors napi teendők átbeszélését követően fel is vegyék a munkát. A nemzetközi szállítmányozás területén az cégvezető nyilatkozott aki immáron 8 éve alapította a tengeri szállítmányozási osztályt.

Elmondása szerint a napi rutin részét kell hogy képezze a  gyors prioritási rendszer felállítása  az előző nap beérkezett áruk és természetesen új bejövő email-ek és megkeresések között. Erre a szakmára jobb ha születik az ember, hiszen az operátornak minden nap fel kell építenie az általa elvégezni kívánt munkát és nagyfokú önállóságra van késztetve. A légi szállítmányozás mindig elsőbbséget élvez mivel általában a érkezési napot követő 1 nap áll rendelkezésre a vámkezelés lebonyolítására.

A tengeri szállítmányozás során az áru sok esetben több mint 30 napot is úton van így az esetek nagy százalékában elég az aznapi várható kikötői beérkezésekre valamint a ténylegesen budapesti terminálra érkező full konténeres tételek / gyűjtőkonténeres tételekre felkészülni

A kombinált szállítmányozás során beszélhetünk tengeri+légi szállítmányozásról de mindenképpen szó eshet vasúti+ tengeri szállítmányozásról.

Nemzetközi szállítmányozással kapcsolatban ha kérdése lennee keressen minket elérhetőségeinken.